REAKTİF KAPASİTİF DEĞER TAKİBİ

Reaktif Kapasitif Değer Takibi

Fabrikalar, elektrik makineleri, iş makineleri ve motorlar endüktif çalıştıklarından bağlandıkları şebekeden reaktif güç çekerler. Evlerdeki mekanik balastlı floresan lambalar, çamaşır makinaları, buzdolabı ve inverter barındıran klimalar endüktif devreye sahiptir ve reaktif güç çekerler. Devrede işi aktif güç yapar, reaktif güç her döngüde şebekeden çekilir ve döngü bitmeden şebekeye geri verilir.

Reaktif gücün oluşması işe çevrilebilen aktif gücün azalmasına dolayısıyla verimin düşmesine neden olur. Reaktif güç sıfıra ne kadar yakınsa verim o kadar yüksektir. Akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek, sistemi olumsuz etkileyen reaktif yüklerin sıfıra yaklaştırılmasına böylece verimin artırılmasına “Kompanzasyon” denir.

Güç ihtiyacı 9 kVA ve üzeri olan işletmeler için 284/2 sayılı ve 08/01/2004 tarihli EPDK kurul kararı gereğince kompanzasyon panosu yapılması zorunlu tutulmuştur. Kurul kararına göre kompanzasyon panosu ile harcanan endüktif güç, aktif gücün en fazla %20’si; kapasitif güç de aktif gücün en fazla %15’i kadar olabilir. Aksi durumda işletme parasal cezaya maruz kalabilir. Bu da elektrik faturasına reaktif güç tüketim bedeli olarak yansır.

More projects